Call us
 

Blog

Volière bouwen? Vergunning is nodig in bepaalde gevallen


22/01/2024

Wie een volière wil laten bouwen, heeft daar in sommige gevallen een vergunning voor nodig. Er gelden echter veel verschillende regels, afhankelijk van uw locatie, waardoor het belangrijk is om u vooraf goed te informeren.

Sterke regionale verschillen in de vergunning voor een volière

In Vlaanderen is de vaste regel dat u géén vergunning nodig heeft voor losstaande bijgebouwen, als deze (opgeteld) maximaal 40 vierkante meter groot zijn. Daarnaast mag de constructie niet hoger zijn dan 3,5 meter en moet hij binnen de 30 meter van de woning gebouwd worden. Verdere algemene regels zijn dat uw bijgebouw 3 meter van de perceelgrens dient te blijven aan de zijkant en 1 meter van de perceelsgrens achteraan (tenzij er een scheidingsmuur aanwezig is). Deze regels gelden dus ook voor het bouwen van een volière, met enkele kleine kanttekeningen. Zo is de maximaal toegestane kroonlijsthoogte beperkt tot 3 meter en de nokhoogte tot 4,5 meter, met bijhorende afrastering.

Vlaanderen zou uiteraard Vlaanderen niet zijn als er geen talloze uitzonderingen zijn. Bevindt het bijgebouw zich in ‘ruimtelijk kwetsbaar gebied’, dan geldt de vrijstelling bijvoorbeeld niet. Ook kan elke gemeente of provincie extra voorwaarden of een meldingsplicht opleggen. Het is dus erg belangrijk om u voldoende te informeren over de actuele wetgeving in uw regio. Wanneer er in Vlaanderen werkzaamheden plaatsvinden met een verplichte omgevingsvergunning of meldingsplicht, is in principe ook altijd de medewerking van een architect verplicht. Het plaatsen van een duivenhok of volière is echter een officiële uitzondering op deze regel, als de constructie niet groter is dan bovenstaande afmetingen.

 

Vermijd latere geschillen met een vergunning voor uw volière

Is uw installatie groter of hoger dan de afmetingen die u hierboven leest, dan is in Vlaanderen sowieso een omgevingsvergunning nodig. Die kan u vlot aanvragen via het Omgevingsloket. Uiteraard kan u ook eerst even contact opnemen met de bevoegde diensten van uw gemeente of onze hulp inroepen om de wetgeving te verduidelijken. Sowieso is het sterk aanbevolen om deze wetgeving nauwgezet na te leven. Indien er later geschillen zouden optreden met buren en u beschikt niet over de nodige vergunningen, riskeert u namelijk veel grotere gevolgen.

Wij hebben u hierboven geïnformeerd over een vergunning voor volières in Vlaanderen, maar Limara Construct is ook in Franstalig België en het buitenland actief. Zoals er binnen Vlaanderen verschillende regels gelden, is dat uiteraard ook per land het geval. Wij helpen u graag om de nodige informatie te verzamelen en werken uiteraard steeds volgens de wetgeving in uw regio.

 

Vragen over de vergunning voor uw volière?
Neem gerust contact op met Limara Construct.

##TITLE##
Limara

Vichtseweg 256
8790 Waregem (België)

BE 0449.097.528

    

Disclaimer | Privacybeleid | Algemene voorwaarden
Copyright © 2021 Limara | All rights reserved
edit afsluiten